Klasowe projekty profilaktyczne

.

Rok szkolny 2020/2021

Projekt „Rodzina to siła” – klasa III B

Listy do Babci, listy do Dziadka.

Jak piękniej podziękować Babciom i Dziadkom, za okazywane  serce?

W tym roku trochę inaczej  bo bez „najważniejszych gości”,  ale równie gorąco chcielibyśmy podziękować Babciom i Dziadkom za miłość, troskę i czas jaki poświęcają swoim wnukom, pisząc pełne ciepła listy do kochanych Dziadków.

.

Prezentacje w wykonaniu Uczniów z klas 1A i 1B – efekty realizacji zadania „Poznajcie nasze tradycje świąteczne” w ramach projektu edukacyjnego „Rodzina to siła”:

Prezentacja klasy 1A

Prezentacja klasy 1B

.

Prezentacja klasy 3B przygotowana w ramach szkolnego projektu „Rodzina to siła”:

.

 Ogólnopolski program edukacyjny Przygotujmy lepszy świat”

PrzyGotujmy lepszy świat to program edukacyjny realizowany od października 2020 roku w klasach 1-3 naszej szkoły, którego celem jest pokazanie dzieciom, że ich codzienne wybory żywieniowe mają znaczenie dla nich i dla naszej planety. Dzięki programowi szkolnemu w angażujący i atrakcyjny sposób dzieci odkryją, jak pyszne i łatwe w przygotowaniu mogą być zdrowe dania oraz dowiedzą się, dlaczego jest to tak ważne zarówno dla ich zdrowia, jak i dla środowiska.

Partnerem merytorycznym akcji jest ProVeg – znana w Polsce i na świecie międzynarodowa organizacja pozarządowa, działająca na rzecz budowania świadomości żywieniowej.

Udział w towarzyszącym programowi konkursie daje najaktywniejszym szkołom i klasom możliwość zdobycia atrakcyjnych nagród.

Już otrzymaliśmy fantastyczne plakaty i komplet nasion do wiosennej uprawy.

Nasi młodzi „rewolucjoniści” nie tylko edukują się w ramach lekcji organizowanych jak dotąd zdalnie, ale otrzymują również rewolucyjne wyzwania do realizacji w wolnym czasie we współpracy z rodziną. Przygotowywane posiłki z produktów podawanych przez organizatorów na każdy tydzień Rodzice uczniów przesyłają w postaci zdjęcia do wychowawców klas, którzy z kolei zamieszczają je na stronie internetowej programu.

Wśród potraw znalazły się dania z zielonego groszku,  pomidora, czerwonej fasoli, pora, rukoli.

Oto kilka z nich:

.

Rok szkolny 2019/2020:

KLASA 1A

KLASA 1B

KLASA 2A

KLASA 2B

KLASY 3A, 3B, 3C

KLASA 4A

KLASA 5A

KLASA 5B

KLASA 5C

KLASA 6A

KLASA 6B

KLASA 6C

KLASY 7A i 7B

KLASA 8A

KLASA 8B